19. December 2018 5 minutit lugeda

7 tervislikku jõulunõuannet + retseptid

Tihtipeale kipuvad olema pühad just need, kus tarbime rohkem head ning paremat kui meie keha tegelikkuses vajab. Kui oled otsustanud elada tervislikult ning jälgida oma toitumist, siis ei tähenda see, et peaksid pühadest ja kõigest sellega kaasnevast loobuma. Siin on Sulle 7 nõuannet leidmaks õige tasakaal, et nautida laual olevad hõrgutisi, kuid säilitada sealjuures hea enesetunne ning vältida üllatusi kaalunumbris. Postituse lõpust leiad tervisliku jõulualaua retseptid.

Alkoholi pruugi targalt

Enamikel jõulupidustustel pakutakse lisaks rikkalikule söögivalikule ka alkohoolseid jooke. See aga tähendab tervet hulka ebavajalikke lisakaloreid ja vähendab unekvaliteeti. Vältida tasuks eelkõige magusaid alkohoolseid jooke nagu liköör, siider ning karastusjookidega segatud kokteile. Toredas seltskonnas viibides on tihtipeale häid emotsioone palju ning piisab ka väikesest tervitusjoogist.

Parim viis hoida oma tervist ning soovitud eesmärke, on asendada alkohol hoopis värskelt pressitud mahlaga või laimi-sidruni veega. Kui armastad mulliga jooke, siis valmista oma “kokteil” gaseeritud lauaveest ja meelepärastest lisanditest angu näiteks: sidruni-, apelsini- või laimiviilud, värske piparmünt, külmutatud marjad või värsked puuviljad.

Söö rohkem värsket

Erinevad snäkid on küll maitsvad, aga kaloririkkad. Bankettidel pakutavad täidetud korvikesed sisaldavad keskmiselt 80-100 kcal suutäie kohta. Oma kodune jõululaud täida hoopis värskete puu-ja juurviljadega. Lisandina valmista neile tervislik dipikaste kasutades kreeka jogurtit või maitsestamata jogurtit. Magusa ampsu juurde lisa jogurtile mett, kaneeli, pähklipuru või külmkuivatatud puuvilju. Soolase kastme saad kasutades erinevaid vürtse ning maitseaineid. Figuurisõbralikud täidetud korvikesed saad valmistada kasutades põhjaks täistera rukkikorvikesi ning täidiseks kvaliteetset kala või lihatoodet koos väherasvase kastmega.

Ära väldi söömist enne jõlupidu

Kui tead, et õhtul on ees ootamas jõulupidu või -sööming, siis ära hoia oma keha näljas päeval. Hommiku- ja lõunasöögiks hoopis eelista proteiinirikkaid toite, mis täidavad kõhtu. Nii kontrollid paremini oma isusid ja portsjoneid ka õhtusöögilauas ning vähendad suurest näljatundest tekkinud “silmadega söömist”. Kus suure nälja tõttu tõstad taldrikule rohkem toitu, kui tegelikkuses vajad ja ära süüa jaksad.

Portsjonid kontrolli alla

Jõululaud on alati rikkalik ning headest maitsetest tulvil. Vanaema salaretsepti järgi valmistatud hoidised, ahjupraad ning erinevad salatid. Naudi toitu ja ära kiirusta söömisel. Ajju jõuab signaal täiskõhutundest umbes 20 minutit peale söömist. Seega enne, kui asud tõstma uut portsu, anna oma kehale veidi aega mõistmaks kas ja kui palju lisa ta üldse soovib. Ülesöömine ning valutav kõht on viimased, mida oma mõnusasse jõuluõhtusse vajad.

Tee teadlikud toiduvalikud ning leia tervislikud alternatiivid

Enne jõulusöökide valmistamist planeeri sööjate arvu kohaselt kogused ning erinevate toitude küllus laual. Jõulupraad valmista puhtast ning töötlemata toorainest. Eelista väherasvasemat liha või paku hoopis mereande. Ära unusta ka taimset – ahjus valmistatud kartul, porgand, kaalikas, peet, brokkoli, lillkapsas ning oad. Magustoiduks valmista tarretist puuviljadega ning kohupiima või vahukoorega või portsjon-dessert. Nii saab iga külaline nautida magusat ampsu peale praadi ning ka säilib kontroll portsjoni üle.

Ära unusta oma igapäevaseid tervislikke harjumusi

Pühademelus kipuvad tavapärased tervislikud valikud ning harjumused ununema. Korralik hommikusöök, palju värsket, vee joomine ning mõõdukas uni on asjad, milledele ei tohiks allahindlust teha ka jõuludel. Just nüüd, kui käes on aasta kõige pidustusterohkem aeg, jälgi oma eluviisi ning valikuid tavapärasest rohkem. Nii tunned end koguaeg reipana, õnnelikuna ning hästi. Tervis on meie kõige olulisem vara.

Ära unusta liikumist

Katsu lisada oma päeva aktiivsust, isegi kui tegu on pühadega. Mõnus jalutuskäik, metsamatk või uisutamine lähedastega lisab jõuluaega häid emotsioone ja on kasulik kehale. Spordiklubisse ning veekeskusesse saad ka oma lähedased kaasa võtta ning aktiivselt veedetud pühad lisavad mälestusi ning emotsioone.

Jõulud on aeg nautlemiseks ning puhkamiseks. Sealjuures aga ei tasu unustada kõige tähtsamat, et pühad on eelkõige aeg lähedastega koos olemiseks ning mõnusate emotsioonide vahetamiseks. Rikkalik jõululaud selle kõrval on vaid üks osa terviklikust pildist. Soovime, et Sinu jõulud oleksid tervikuna kaunid ning täis vaid positiivsust!

Jõululaud 8-le

Tervitusjook, smuuti

  •       6 banaani
  •       600 g porgandit
  •       6 spl naturaalset mangopüreed
  •       mett või steviat magustamiseks
  •       Vett
  •       Veidi kurkumit (soovi korral)

Pane kõik koostisosad blendrisse ning püreesta kuni konsistents saavutab kreemise tekstuuri. Serveerimisel võid klaasiääre kaunistada värske maasika-, banaani- või mangoviilu või mündilehega.

Pearoog: Hõrk lõhefilee mee ja kreeka jogurti marinaadis

  •       2 tk nahaga lõhefilee (2 kg)
  •       6 spl Kreeka jogurtit (Alma)
  •       2 spl vedel mesi
  •       2 tl peen meresool
  •       1 tl purustatud pipar
  •       2 spl Rosépipar
  •       2 dl murulauku
  •       Riivitud apelsinikoort

Valmistamine:

1) Aseta lõhefilee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nahaga pool all, ja puista üle soolaga.

2) Sega kokku vedel mesi, kreeka jogurt ning riivitud apelsinikoor. Jaota segu ühtlaselt kalale. Lase veidi maitsestuda 15 min

3) Kõige peale puista purustatud pipart ning pane kala 200-kraadisesse ahju küpsema 15-20 minutiks

4) Tõsta kala ahjust välja ning puista üle murulauguga.

Soe bataadisalat

  •       4 sellerivart
  •       4 keskmise suurusega bataati
  •       1,5 porrulauku
  •       4 pastinaak
  •       2 kollast paprikat
  •       1 suurem sibul / või küüslauku (vastavalt maitsele)
  •       Oliiviõli basiilikuga

Maitsestamiseks: Roosa sool, prantsuse ürdisegu, till

Valmistamine:

Riivi bataat, pastináak ning tükelda seller ja porrulauk ning paprikad ja sibul. Võta ahjunõu ning vooderda see küpsetuspaberiga. Pane kogu segu ahjunõusse ning vala peale oliiviõli basiilikuga. Küpseta 180-200 kraadises ahjus 20 minutit.

Dessert – suussulav ja figuurisõbralik kohupiimakook

Koogipõhi:

  •       Banaan 180 g
  •       Leiburi Oatfit sepik 150 g

Kohupiimakate:

  •       Alma 3% maitsestamata kohupiimakreem 900 g
  •       Muna 3 tk
  •       Kookoshelbed 10 g
  •       Õunad 250 g
  •       Kaneel
  •       Stevia (looduslik suhkruasendaja)

Vanilli kaste:

  •        Kaseiinivalk (Real Pharm) vanilli maitseline 9 g (saadaval www.fit360.ee)
  •        Laktoosivaba piim 40 g

Meekaste:

  •       10 g mett
  •       20 g piima
  •       kaneeli

Valmistamine:

Kuumuta ahi 180 C peale. Võta ahjuvorm ning vooderda see küpsetuspaberiga. Eemalda sepiku ääred ning suru vormi. Purusta kausis banaan püreeks ning jaota see ühtlaselt laiali. Puista veidi kaneeli. Sega kausis kohupiimakreem, munad ning stevia.

Vala kohupiimasegu vormi (sepiku-banaani põhja peale). Haki õunad väikesteks kuubikuteks ning jaota need ühtlaselt koogil. Suru õunatükid lusikaga koogi sisse. Puista peale kaneeli ja kookoshelbeid. Küpseta kooki 30-40 minutit.

Vanilli kastme valmistamine:

Sega vanilli maitseline kaseiinivalk ja laktoosivaba piim eraldi nõus. Kui kook on jahtunud vala serveerimisel kaste ning kaunista soovi korral füüsaliga.

Meekastme valmistamine:

Kuumuta potis piim koos meega, raputa näpuotsaga kaneeli. Vala kaste koogile. Serveerimisel võid lisada kaunistamiseks ka mandlilaaste.